Το αποστακτήριο

Το αποστακτήριο

Το αποστακτήριο Makryonitis Syros Distillery αξιοποιώντας την σύγχρονη επιστημονική γνώση, αποτελεί εξέλιξη οικογενειακής παραδοσιακής απόσταξης. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2017, στο νησί Σύρος των Κυκλάδων στο Αιγαίο Πέλαγος.

Κύρια δρατηριότητα του αποστακτηρίου είναι η απόσταξη στεμφύλων και φρέσκων σύκων, η παλαίωση τσίπουρου σε δρύινα βαρέλια, καθώς και η παρασκευή ούζου και μαστίχας.

Τα στέμφυλα που αποστάζουμε προέρχονται από τα μικρά ανεμοθαλασσοδαρμένα, ηλιόλουστα και άνυδρα Κυκλαδονήσια (Σύρος, Πάρος, Τήνος, Σέριφος, Θήρα) με το ιδιαίτερο μικροκλίμα, στο οποίο οφείλεται η εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών. Τα σύκα που αποστάζουμε προέρχονται από τη Σύρο.

Δίνουμε μεγάλη σημασία στην επιλογή των στεμφύλων από τις κυκλαδίτικες ποικιλίες ασύρτικο, μονεμβασιά και σερφιώτικο, στην ποιότητα των σύκων που συλλέγουμε, στον έλεγχο της θερμοκρασίας ζύμωσης, στην αργή απόσταξη, στον αυστηρό διαχωρισμό της καρδιάς του αποστάγματος και στην ωρίμανσή του. Σε όλη την παραγωγική διαδικασία χρησιμοποιούμε αφαλατωμένο θαλασσινό νερό.

About Makryonitis Syros Distillery

Το λογότυπο

Το λογότυπο του αποστακτηρίου παραπέμπει σε αίγα και στον τραγοπόδαρο θεό Πάνα, ο οποίος κατά την Ελληνιστική εποχή θεωρείτο* προστάτης της Σύρου. Σε αρχαία νομίσματα του νησιού 300-200 π.Χ απεικονίζεται στη μία πλευρά κατσίκα με στάχυ και στην άλλη ο θεός Πάνας**. Η εμβληματικότητα της κατσίκας προκύπτει από το ρόλο της στην επιβίωση των κατοίκων των άνυδρων και ανεμοδαρμένων νησιών του Αιγαίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

about the logo
label logo

* […] Εκ των αρχαιοτέρων λοιπόν νομισμάτων μαρτυρείται ότι προστάτης της νήσου θεός κατά την παλαιοτάτην εποχήν ήτο ο Πάν, και σύμβολα της νήσου η αίξ και στάχυς, ως κατάδηλον γενήσεται και έν τοις παρατιθεμένοις νομίσμασιν […]

** […] κεφαλή πωγωνοφόρος και κερασφόρος …τα σύμβολα ταύτα είναι τα της γεωργικής προ πάντων ζωής, η δε κερασφόρος κεφαλή είναι αναμφιβόλως του Πανός […]

(Τιμολέοντος Δ. Αμπελά, Ιστορία της Νήσου Σύρου από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι των καθ’ ημάς, Εν Ερμουπόλει Σύρου, 1874, σελ. 107, 173)